2020-07-10
Χρειάζεται να συμπληρώσω τη δημόσια ασφάλιση υγείας μου με ιδιωτική; Αν ναι, πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Τα στοιχεία που ακολουθούν δείχνουν με σαφήνεια ότι δεν είμαστε επαρκώς ασφαλισμένοι. Η αποφυγή της συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης έρχεται ακριβότερα από όσο ίσως φανταζόμαστε.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ η δημόσια ασφάλιση είναι υποχρεωτική, οι απευθείας πληρωμές από την τσέπη των ασφαλισμένων (“Out-of-Pocket Payments - OOPS”) για υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα είναι περίπου 5 δις ευρώ, δηλαδή το 35% επί των συνολικών δαπανών για την υγεία, δημόσιων και ιδιωτικών (με μικρή διακύμανση κατά τα έτη 2016-2019) [1][2][3].
Στο σύνολο των δαπανών, δημόσιων και ιδιωτικών, μόνο το 4% καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση.
Οι απευθείας ιδιωτικές πληρωμές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «ανεπίσημες ή άτυπες πληρωμές» (“informal payments”) [3][4]. Οι άτυπες πληρωμές των ασφαλισμένων δείχνουν ότι η ανάγκη για γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες δεν καλύπτεται επαρκώς από την ασφάλισή τους.
Η ανεπαρκής ασφάλιση οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε «καταστροφικές δαπάνες υγείας» (“catastrophic health expenditures”) δηλαδή σε δαπάνες υγείας που αναγκάζουν ένα νοικοκυριό να κάνει περικοπές σε βασικά αγαθά [5].
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς τη δημόσια ασφάλιση για νοσηλεία με ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης είναι η συμπληρωματική κάλυψη νοσοκομειακού ή χειρουργικού επιδόματος για νοσηλεία σε οποιοδήποτε νοσοκομείο δημόσιο ή ιδιωτικό.
Άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα για ιδιωτικό νοσοκομείο με συμμετοχή του ασφαλισμένου και του ΕΟΠΥΥ στα έξοδα νοσηλείας.
Τα προηγούμενα παραδείγματα αφορούν ιδιωτικές καλύψεις υγείας [6] που συνδυάζονται με χρήση του δημόσιου νοσοκομείου ή ταμείου.
Ακόμη όμως και όταν το δημόσιο σύστημα υγείας ανταποκρίνεται άριστα σε μία νοσηλεία ή διαγνωστική εξέταση, υπάρχει ένα πλήθος αναγκών που προκύπτουν εκ των υστέρων:
- κάλυψη απώλειας εισοδήματος λόγω αδυναμίας για εργασία
- εφ’ άπαξ αποζημίωση σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών ασθενειών, αναπηρίας ή θανάτου για προστασία της οικογένειας κ.α.
Τέτοιες ανάγκες καλύπτονται από την ασφάλιση ζωής [7].
Τα παραπάνω οδηγούν στην ερώτηση: «μας είναι ξεκάθαρο πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τις καλύψεις της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εμάς και την οικογένειά μας;».
Την απάντηση θα την βρείτε αν μιλήσετε με έναν επαγγελματία σύμβουλο ασφάλισης για όλες τις ανησυχίες και τους ενδοιασμούς σας.
Συγκεκριμένα μπορείτε να καλέσετε στο 6972 025 037 ή να κλείσετε ραντεβού.
Πληροφορίες για μένα θα βρείτε στην σελίδα του προφίλ.
Πηγές:
[1] World Bank: Out-of-Pocket Expenditure (Greece - 2016)
https://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.OOPC.CH.ZS?locations=GR&name_desc=true
[2] WHO: Health Expenditure Profile (Select Greece - OOPS - 2017)
https://apps.who.int/nha/database/country_profile/Index/en
[3] Καθημερινή 11/2/2020: Το ΕΣΥ χρήζει επείγουσας Μεταρρύθμισης
[4] WHO: Addressing Informal Payments in the Greek Health System (2018)
[5] WHO: Out-of-Pocket Health Payments and Catastrophic Expenditures
https://www.who.int/health_financing/catastrophic/en/index1.html
[6] Εθνική Ασφαλιστική: Εθνική & Υγεία
https://www.ethniki-asfalistiki.gr/defaultMRB.aspx?Page=health
[7] Εθνική Ασφαλιστική: Εθνική & Προστασία Ζωής
https://www.ethniki-asfalistiki.gr/defaultMRB.aspx?Page=life